Bemutatkozás

Dömötör László vagyok a Medúza Búvárközpont vezetője, UEF búvároktató

1975-ben a Bulgár tengerparton nyaraltam egy úttörőtáborban, ahol az úszómester látta, hogy nem félek a víztől. Megkérdezte, hogy volna-e kedvem jobban megismerkedni a tengerrel.

Természetesen volt kedvem, és a két hét alatt megtanultam, hogy kell lemerülni a víz alá, mit kell csinálni, hogy ne fájjon a fülem, ha mélyre megyek, hogyan kell átúszni az átbukó hullámokon, és hogy kell a hullámok segítségével kijönni a partra.

A víz és a tenger szerelmese lettem.

Amikor hazajöttem, megkerestem a lehetőséget, hogy tudnék itthon is búvárkodni.

1976-ban az MHSZ Csepel Könnyűbúvár Klub igazolt versenyzője lettem. Sportpályafutásom alatt a Magyar Tájékozódási Búvárúszó Válogatott tagja voltam, számos versenyt, Magyar és Budapest Bajnokságot nyertem.

Az egyesület fenntartása érdekében búvármunkákat végeztünk, a Csepel Vas és Fémművek Erőművében.

Iszapot szivattyúztunk,  szivattyúkat tisztítottunk a Dunában, a rendőrségnek bűnjeleket kerestünk a Kis-Dunában.

A klubtitkárom ajánlására letettem az MHSZ búvár  segédoktató vizsgát, és a sorköteles tanfolyamokon oktattam a leendő harckocsi vezetőket.

A ’80-as évek közepén a katonai főiskola elvégzése után a versenysportot abbahagytam, már csak hobbiból jártam néha merülni, de a sorköteles búvároktatással továbbra is foglalkoztam.

1990-től a vállalkozói szféra tagja lettem, és eltávolodtam a búvároktatástól. Az új időkben új vizsgákat kellett volna letennem az átminősítéshez. Én akkor a könnyűzenei élet rögös útját jártam, nem foglalkoztam az átminősítéssel.

’96-ban egy Mallorcai nyaraláson befizettem egy merülésre. Meglepetésemre búvárigazolványt kértek. Én azt mondtam, hogy otthon felejtettem. Természetesen a vízben be kellett bizonyítanom, hogy nem vagyok kezdő.

Akkor elhatároztam, hogy ilyen blamázst nem engedek meg magamnak még egyszer.

Itthon megkerestem a régi egyesületemet és letettem a CMAS 1 csillagos kezdő vizsgát.

Innentől kezdve nem volt megállás. NAUI haladó, PADI Mentőbúvár, Divemaster, majd NAUI Oktatói vizsgák következtek az évek során.

2008 ban a Magyar UEF búvárszervezet oktatója lettem.

2002-ben alapítottam a Medúza Búvárközpontot. Azóta tanítom és túráztatom a búvárokat.